Netrestajme v budúcom roku tých, čo niečo robia

24.12.2013 Bratislava

Rok 2013 bol podľa Slovenskej národnej strany (SNS) jedným z najhorších pre živnostníkov a malých podnikateľov. Štát ich pod zámienkou lepšieho výberu daní a vyšších príjmov do štátnej pokladnice potrestal najviac.

Príjmy živnostníkov a malých podnikateľov vzhľadom na celkovú ekonomickú situáciu klesli, odvody im však vzrástli. Pritom zvýšenie daní a odvodov, zavedenie odvodových povinností pre dohodárov, administratívne zaťaženia a zmeny v Zákonníku práce, ktoré vošli do platnosti začiatkom tohto roka, očakávané príjmy do rozpočtu nepriniesli. Naopak, natoľko zhoršili situáciu samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) a malých podnikateľov, že mnohé malé firmy zanikli a mnohí živnostníci so živnosťou skončili.
Nesystémové kroky vlády spôsobili zhoršenie podnikateľského prostredia na Slovensku. Chaotické prijímanie zákonov, ktoré sú nedôsledne pripravené, a neustále zmeny, ktoré zvyšujú aj administratívne zaťaženie, neprispievajú k stabilizácii podnikateľského prostredia, najmä pokiaľ ide o SZČO a malé firmy. Samotní živnostníci častokrát tvrdia, že sa neoplatí byť aktívny.
SNS vyzýva kompetentných, aby v budúcom roku prestala trestať tých, čo sa usilujú niečo robiť, vytvárať hodnoty a nechcú zostať na krku štátu, alebo nechcú pracovať načierno. V dlhodobom horizonte len systémové kroky, návrat k rovnej dani, zjednodušenie legislatívneho prostredia, zníženie odvodov a zrušenie daňových licencií pomôžu stabilizovať prostredie živnostníkov a malých podnikateľov tak, ktorí sú nezanedbateľnou ekonomickou silou.


Andrej Danko
predseda SNS
 

Vyberte región